Ev, işyeri, bina, hayvan ahırları (besi çiftlikleri) gibi alanlarda ısı tasarrufu nasıl yapılır?

Söz konusu bulunduğumuz mekanın ısıtma ve soğutulması olduğunda, konforlu ve sağlıklı bir yaşantı sürdürebilmek açısından elimizdeki tüm enerji kaynaklarını bu uğurda tüketebilmekteyiz.

ISI TASARRUFU NASIL YAPILIR? DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Tasarruf planı oluşturulmadan, gelişigüzel kullanılan enerji kaynakları aile bütçemiz ve ülke ekonomisine ciddi oranda zarar vermektedir. Ülkece enerjiye dışa bağımlılığımızın azalması ve daha ucuz enerjiye ulaşma olanağı, ancak düzenlenmiş doğru bir tasarruf planı ile mümkün olmaktadır. Enerji kaynaklarının sorumsuzca kullanımı sonucu, ekolojik denge bozulmakta ve küresel ısınma gibi baş edilmesi zor olan durumlar ile karşılaşılmaktadır.

Evlerimizde, işyerlerimizde, bulunduğumuz bina ve hayvan ahırları gibi bir çok mekanda ısı tasarrufu yapmak mümkündür. Doğru yöntemler ile %50 oranında tasarruf sağlanabilmektedir.

Öncelikle ev ve işyelerimizde tasarruf yapabilmek adına izleyebileceğimiz yöntemler nelerdir?

– Isı yalıtımı, ısı tasarrufu ve ısının eşit dağılımı açısından uygulanabilecek en doğru ve mantıklı yöntemdir. Burada kilit nokta ise; kaliteli malzeme ve doğru işçilik ile ihtiyaçlarınıza uygun şekilde, pencere, çatı, zemin ve duvarlara ısı yalıtımı yaptırmaktır. Günümüz şartları ve teknolojisi göz önünde bulundurulduğunda yapılacak en sağlıklı ve uzun ömürlü ısı yalıtımı işlemi Yalıbor yalıtım uygulamalarıdır.

– Pencere ve kapı çerçevelerinin durumu, ısı tasarrufu konusunda büyük önem arz etmektedir. Eski ve deformasyona uğramış ya da kalitesiz malzemeden elde edilmiş kapı ve pencere çerçeveleri, ısı kaybına sebebiyet vererek enerji kullanım miktarını arttırmaktadır. Çift camlı pencere kullanmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca ısı yalıtımı için özel olarak üretilen çerçeveler kullanmak iç mekanda ısı kaybı yaşanmasını önlemektedir.

– Doğalgaz kullanılarak ısınması sağlanan ev ve iş yerlerinde kullnılan kombinin türü ve durumu da ısı tasarrufu adına önemli noktalardan bir tanesidir. Kullanılan kombinin yoğuşmalı olmasına özen gösterilmelidir. Yoğuşmalı kombiler, normal kombilere oranla %25-30 daha verimli çalışmaktadır. Bunun yanında kombilerin bakımlarınında zamanında ve tam yapılması da çok önemlidir. Bakımları vaktinde yaparak zehirlenme gibi tehlike arz eden sorunları da en aza indirebilirsiniz.

– Kombiye, konum olarak en uzakta bulunan radyatörü kapatarak diğer odalarda ki ısı oranını arttırırken tasarruf sağlayabilirsiniz.

– Ev ve iş yerlerinizin, güneş gören kısımlarında ki perdeleri açık tutarak güneş ışınları ile ısınmayı sağlarken, mekanın havalandırılması işlemlerini de günün en çok güneş alan saatlerinde yapmalısınız.

– Gerek elektirikli ısıtıcılar, gerekse doğalgaz ile sağlanan ısınma yöntemleri, ortamın nem oranını azaltarak rahatsızlık verebilmektedir. Bu gibi durumlarda pencere ve kapı açma sıklığınızı muhtemelen arttırmakta ve ortam ısısının dengede kalmasına engel olmaktasınız. Isıtıcılarınızın üzerine sulu kaplar koyarak ya da buhar makineleri kullanarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

– Dışarıdan iç mekana hava girişi olmasına sebebiyet veren boşlukları izolasyon malzemeleri ile kapatmalısınız.

– Radyatörlerinizin önünü ve üstünü kapatacak şekilde dekorasyon yapmaktan kaçınmalısınız. Isının dağılımını engelleyen bu durum, kaloriferlerinizi daha fazla yakmanıza ve dolayısı ile daha fazla enerji tüketmenize sebep olacaktır.

HAYVAN AHIRLARI VE BESİ ÇİFTLİKLERİNDE ISI TASARRUFU

Hayvanlarda canlı varlıklar olmalarının yanı sıra tıpkı insanlar gibi ısınma ve barınma ihtiyaçları bulunmaktadır. Isı sorunun yaşanan hayvan barınaklarında, hayvanlardan alınan verimin oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir. Ahır ve besi çiftliklerinde ki ısı sorunu poliüretan sprey köpükler ile yapılan izolasyon uygulamalarıyla çözülebilmektedir. Özellikle yaz aylarında hayvan dışkılarında biriken bakteri ve asit üretimi ile artan ısı ve nem miktarı hayvan sağlığını tehdit etmektedir. Küçükbaş, büyükbaş ahırları ve besi çiftlikleri ile tavuk çiftliklerine poliüreten köpük izolasyonu ile uygun ısı ve nem oranı sağlanmaktadır. Ayrıca Yalıbor yalıtım sistemlerinin insan sağlığına hiçbir zararlı yan etkisi bulunmadığı gibi hayvan sağlığı üzerinde de olumsuz hiçbir etkisi yoktur. Aksine uzun ömürlü kullanımı ve buhar geçirmez özelliği ile besi çiftlikleri ve hayvan barınaklarında oluşabilecek her türlü nem, rutubet ve küflenme durumlarının önüne geçmektedir. Yüksek yanıcılık riski bulunduran hayvan yemleri ve çiftliklerde kullanılan ahşap malzemeler yangın riskini arttırmaktadır. Yalıbor yalıtımı yapılan bu tarz mekanlarda yangın riskinin başlamadan önüne geçilmiş olur.

Bursa Yalıbor kaliteli malzeme ve usta işçilik garantisi ile ev, işyeri, bina ve hayvan çiftliklerinde ısı tasarrufu sağlayabilmeniz için her türlü hizmeti sunmaktadır.